Veertien (deel 22)

De ritjes zal ik niet snel vergeten. Op een zaterdagmiddag na het seizoen met Loek de Jong in zijn autootje naar de jaarvergadering van de bond. Om mede verantwoordelijk te zijn voor het beleid van de honk- en softbalorganisaties die sinds 1971 de Koninklijke Honk en Softbalbond vormden. Soms kritisch maar ook waarderend voor de mensen die in hun vrije tijd bestuurders waren bij club, rayon of landelijke organisatie. Ook zeer waakzaam over de bondscontributies, afdrachten zoals per lid van Rooswijk aan die KNBSB.

Tegenwoordig is er in het voorjaar en najaar een congres. Zo nu en dan een extra bij hoog oplopende conflicten zoals vorig jaar. In de loop der jaren ontstond er een almaar grotere verwijdering tussen leden, de clubs, en het professionele bondsbureau. Landelijke bestuurders acteren inmiddels op ruime afstand. Een raad van toezicht oogt als alwetend. Moet er tijdens een congres over financiën worden gesproken dan kan dat na aanmelding een avondje vooraf. De laatste keer in april met één geïnteresseerde. Voor het echte congres waren veertien clubs, ja 14 van de 154,op een doordeweekse avond op het bondsbureau. Wel makkelijk dat het geldgedoe al achter de rug was want dat leidt toch alleen maar tot langdurig gezeur van mensen die dit niet snappen, zo lijkt de opvatting. Op het congres werd het nu niet te laat en volstond een uiteenzetting van de penningmeester met een pittige verhoging van de bondscontributie.

De KNBSB hanteert voor de penningen drie hoofdstukken, honkbal NTTO en softbal NTTO  voor top en opleidingstrajecten en daarnaast het aloude verenigingssport met algemeen als toevoeging. Voor de laatste sector wordt voor 2024 uitgegaan van 860.000  euro aan  bondscontributies. De kosten van het personeel worden geraamd op 810.500 euro zo bleek al eerder. Totale inkomsten en uitgaven op dit deel van de bondsactiviteiten 1.487.500 euro als beoogde grens. Onder leiding van twee directeuren op contractbasis is er dus daarnaast het kwetsbare uitgave en inkomstenpatroon met betrekking tot topsport etc. In totaal gaat er in 2024 zo’n 4.300.000 euro om, zo luidt de prognose.

Wat zouden Loek en ik in ons ritje huiswaarts nou gezegd hebben over dat steeds grotere gat tussen clubs zoals Rooswijk en de bond? ,, De hoeder van alle activiteiten op honk- en softbalvelden drijft wel heel eigengereid ver van ons af,” zou ik me als conclusie kunnen voorstellen.

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.