Teun (deel 18)

Opgroeiende jeugd richting volwassen, hoe prachtig is de tijd om daar toe te horen. Hoe lastig is het voor sportclubs om op die categorie te rekenen bij het uitstippelen van beleid of zelfs zeker maar te zijn van de opkomst voor een wedstrijd. Je bent lid van een club dus je hebt ook  verantwoordelijkheden. Ja probeer dat maar eens duidelijk te maken in de fase van een leven die bol staat van ontwikkelingen en belevenissen. Ik denk aan een periode waarin ik, voor op zondagmorgen aan het werk te gaan, naar het veld toog. Om te controleren of een lager team wel compleet aan een wedstrijd zou beginnen.

Waar is Teun, lag me toen voor in de mond. Hij kon aardig spelen, had talent maar ja, of hij tien uur ’s morgens trappelend van ongeduld in honkbalpak gereed zou staan, dat was onzeker. Het groeide uit tot een vast ritueel. Ik vroeg aan de acht aanwezigen of de jonge Teun zich al had laten zien. Op het vermoedelijke antwoord, nee,  was ik voorbereid. Dan spoedde ik mij naar de telefoon in de kantine (het was in de tijd met het voormalige legerkamp als uitvalsbasis. Van mobieltjes was nog geen sprake.) De ouders werden gebeld. Geen idee waar Teun was zo luidde de boodschap. De volgende actie ontwikkelde zich steeds meer tot een gewoonte. Dicht in de buurt van het veld, een keer vallen, woonde Mark. Dus vader Van de Berg gebeld. Zou Mark, ach hij kende de vraag en ik het antwoord. De junior stond binnen korte tijd op het veld. Team compleet, scheidsrechter inmiddels ook aanwezig, ik naar mijn werk.

In de loop van de week was er dan op de training de ontmoeting met Teun. ,,Waar zat je nou” als vraag  en als antwoord zo iets als: ,,ach Theo. Ik was bij een feestje op het strand. Ben er blijven slapen en toen was het te laat en had ik mijn spullen niet bij me. Ja sorry.” En dat allemaal met een schuldige blik maar ook een aanstekelijke lach. Kon daar maar eens  boos op worden. Teun haakte natuurlijk af. Waar zou zo’n jongen zijn gebleven?   

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

1 Comment

  1. Als oud Velsen-Noorder en voormalig Rooswijker is het genieten van de stukjes van Theo! Herinneringen komen weer boven van voorvallen, maar ook van mensen waar ik tegen opzag en bewonderde. Zij waren de pioniers van het honkbal boven het Noordzeekanaal. Geweldig initiatief Theo, ik kijk elke week uit naar een nieuwe uitgave!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.