Stoute jongens (deel 9)

De horeca en de sportvereniging, het was en blijft een merkwaardige combinatie. Het geld dat voor en vooral na sportwedstrijden binnenkomt, bepaalt een groot deel van wat een club aan verplichtingen en/of plannen kan uitgeven. Als onderdeel van Kennemer Staten was het voor Rooswijk eenvoudig. De kantine bracht op en het grote staalbedrijf ondersteunde. Heel lang verliep de organisatie voor een belangrijk deel vanuit een kantoor op de hoek van de Vondellaan met de Velserweg. Je contributie bracht je naar de administrateur daar, de alom bekende hand- en honkballer Karel Klesser. De jaarvergaderingen van de aangesloten verenigingen vonden er ook plaats. Al jaren is dit gebouw inmiddels een onderdeel van het Rode Kruis ziekenhuis.

Hoogovens schakelde geleidelijk terug in ondersteuning, De clubs moesten zelfstandiger worden, het kantoor werd afgestoten. Na de verhuizing van het paviljoen op Watervliet en het brandje op de nieuwe stek ten koste van het Rooswijk-honk was er vrijwel geen band meer. Voetbalclub VVB domineerde hetgeen vrij logisch was. Man en vrouw Van Elst zwaaiden in de nieuwe kantine de scepter en hadden vrij snel door dat Rooswijk een kleinverbruiker was. De hele zaak open was in de zomermaanden onzin. De honkballers hadden genoeg aan hun bestuurskamer om na afloop van de wedstrijden de dorst te lessen. Zo gezegd, zo begrepen, zo gerekend want er zat boven de jaarlijkse bijdrage een percentage van het gebruik in die ruimte aan vast.

Het zou tot een uiterst vermakelijke confrontatie binnen ons bestuur leiden. Het was in de tijd van duizendpoot, slagkooi-maker, dugout bouwer, slimme en verstandige meedenker Frank Rem. Ik wilde niet al te veel horeca naar die ruimte halen. Frank zag juist gezellige uurtjes in het verschiet. Het botste. En wat leidde tot een oplossing? Ik zou het niet meer weten. Wel heb ik altijd onthouden dat bestuurslid Rinkje Selderbeek ons als twee kleine stoute jongens mee naar buiten nam, ons bestraffend toespraak, geen tegenspraak duldde en de  “rode koppen” tot lachen bracht. Rinkje Selderbeek, maar ook Truus Mol en Gerda Nijman het waren de vrouwen die als de haantjes kraaiden voor wijze woorden zorgden.

Theo Reitsma

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.