Stoere verhalen (deel 13)

Rob Visser mag het me graag vertellen. Ik zou hem als jongmaatje langs vele adressen hebben gestuurd om formuleren van de voetbaltoto op te halen. Zou ik zo’n ,,bruut” zijn geweest dat ik hem als junior met een dergelijke klus had opgezadeld? Om, als hij zijn rondje had gemaakt, die formulieren bij centraalpost Cees Heinen en Jopie Six in hun flat aan de Schulpweg te brengen? Rob vertelt het me wel altijd vol verve, meestal als ik in zijn Sea You aangenaam van zijn spareribs heb genoten en hij aanschuift voor wat avonturen uit zijn honkbaltijd en start up bij Rooswijk.

We zullen zo’n vijftien tot twintig jaar schelen. Kleine Rob groeide op in de Ingenieur Krijgerstraat met vanuit de achtertuin schuin uitzicht naar een andere familie Visser, mijn buren toen ik nog in de Van Rijswijkstraat woonde. Zijn vader was een uitstekende turner en voorzitter bij Sparta waar ik als kind op gym had gezeten. Rob, later een succesvol horecaman in Amsterdams bruisende centrum en in Breda, was een van de beste spelers die Rooswijk heeft gekend. Zijn talent werd vanzelfsprekend opgemerkt. Toen coach Rasmijn Rooswijk verliet nam hij de jongeling mee naar OVVO dat in de op een na hoogste afdeling speelde. Een jaar later kwam de stap naar Haarlem Nicols, het beste gezelschap dat je toentertijd voor spelers kon bedenken. Rob, vlot gebekt, botste met coach Jan Dik Leurs maar die kon niet om hem heen. Zijn prestaties dwongen opstelling af.

Wat wil ik er maar mee zeggen: de club waar je begint vergeet je waarschijnlijk nooit. De grappen en grollen niet, je prestaties, je avonturen, je klusjes en nog zo wat, ze beklijven. De volgende keer bij Sea You bij het Velsen-Noordse strand zal ik hem toch nog eens vragen of dat nou wel waar was dat hij in weer en wind op pad moest om de formulieren op te halen. Bij Cees moet hij in ieder geval uiterst vriendelijk zijn ontvangen. En, zo lang heeft het niet geduurd. De opbrengst van de toto was de last niet waard. Daar in dat flatgebouw woonde trouwens later ook Erwin Ascencion coach in het legendarische kampioensjaar 1977.    

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.