Rooswijk naar Pat (deel 20)

Vraag me niet waarom maar in april was ik enkele dagen in Pittsburgh, de voormalige staalstad in de VS. Pat Murphy was er ook. Hij als manager van de Milwaukee Brewers, een van de dertig teams uit de Amerikaanse Major League Baseball. Zijn team speelde vier dagen achtereen tegen de Pirates. Eens per jaar komen wij elkaar waar dan ook tegen. Onze vriendschap dateert uit mijn tijd als voorzitter van de KNBSB zo rond 2000. Bij de Olympische Spelen in Australië dat jaar versloeg Nederland Cuba hetgeen volstrekt voor onmogelijk werd gehouden. Cuba had bij de Spelen immers nooit eerder verloren en gold opnieuw als dé favoriet voor goud.

Murphy was universiteitscoach in Arizona en ik had hem gevraagd het Nederlands team op professionele manier voor te bereiden en bij de Spelen te coachen. Het was een schok in het vaderlandse honk en softbalwereldje maar de keuze, ondersteund door het NOC, pakte goed uit. Nou en zullen jullie zeggen maar wat is de link met Rooswijk?

Wel, in 1987 was een grote groep van de club aanwezig bij het Europees kampioenschap honkbal in Barcelona. Met de bus lang onderweg naar een plaatsje in de buurt van de grote stad met onderdak in een hotel aan de kust. Zon en vertier dichtbij. Voor de wedstrijden even in een treintje heen en met een noodzakelijk sprintje aan het eind voor het laatste ritje van de dag terug. Coach bij dat toernooi was Pat Murphy, toen een beginnend coach na als profspeler te zijn gestopt. Nederland werd kampioen en Murphy maakte grote indruk op me. Hij kwam hoog in mijn zeer kleine lijstje van bijzondere coaches en trainers.

Het gezelschap van Rooswijk vermaakte zich naar hartenlust. Tot laat in de avond, vraag het Rob Keur, enthousiast bij de wedstrijden waar Donald Boontjes lege blikjes en flesjes keurig op een muurtje rangschikte. Spannend was het iedere keer weer of het laatste treintje wel gehaald zou worden. Met name gold dat voor secretaris Ton Brouwer. Ik hoor het hem nog zeggen:,, natuurlijk haal ik het. Alles is prima georganiseerd. Toch?” en daarna sloten de treindeuren zich na zijn laatste stapje op de treden omhoog, en de zucht van verlichting bij de dienst doende organiserende voorzitter.

Pat was iemand om regelmatig terug te zien. Ton een van de fijnste mensen die ik door Rooswijk leerde kennen.

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.