Er is een tijd geweest dat zomervakanties niet automatisch betekenden dat je ver en of lang van huis was. Om een heel andere reden dan nu laat dat duidelijk zijn. Honkbal was in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw vooral een prima tussendoortje voor zowel handballers (nog geen zaalsport} als voetballers. V.V. Beverwijk bijvoorbeeld had een honkbalafdeling, die overigens vrij snel samenging met Rooswijk. Binnen vijf jaar 35 leden, zo vermeldde een historisch overzicht toen.
Werper Joop Ketting (later semi profvoetballer bij Haarlem) was de toonaangevende speler bij het eerste kampioenschap met bijbehorende promotie naar de landelijke tweede klasse. Ook voor de jeugdploeg was er feest. Vijftien punten uit acht wedstrijden en daarmee kampioen. Over Cees Heinen, catcher, en werper Ed Sauer zou later ook buiten de club met groot respect gepraat worden. Heinen hoorde alle lof aan, ook van de keuzeheer van het Nederlands team, maar bleef bij Rooswijk. Hij kwam tot 277 wedstrijden in het eerste. Sauer probeerde het wel op het hoogste niveau. Topploeg Schoten palmde hem in. Dat werd toen der tijd ronselen genoemd. Vandaag de dag zou je zeggen dat was heel logisch dat hij het op het hoogste niveau probeerde. Later keerde hij bij Rooswijk terug en was onder meer nog coach bij een talentvolle ploeg junioren.
Ronselen was een onderwerp dat herhaaldelijk terugkeerde op jaarvergaderingen van de bond. Bijeenkomsten waar de clubs verplicht moesten komen. Zo niet dan volgde een boete en dat kon en wilde Rooswijk natuurlijk niet laten gebeuren. Nieuwe, jonge bestuurders, Loek de Jong en Theo Reitsma, toonden veel plichtsbesef maar waren ook van mening dat zij zo goed geïnformeerd bleven. Vorige week annuleerde de KNBSB logischerwijs een vergadering voor clubs. Geen sport, geen gebabbel, thuis blijven, zo is immers de situatie. Momenteel heet het overigens een congres en zijn er soms twee per jaar, zoals in 2019. Een keer met 19 clubs, de andere keer met 41 (van de 158). Het komt de clubs die wegblijven niet meer op een boete te staan.
Zonder iemand te kort te willen doen, eventueel per ongeluk te vergeten, met Loek de Jong is niet alleen een vergaderaar genoemd. Integendeel, hij heeft een grote stempel op de geschiedenis van Rooswijk gedrukt. Speler van het eerste, langjarig coach van dat eerste, bestuurslid van de club en nooit te beroerd om in het belang van Rooswijk de handen uit de mouwen te steken. Als hij al ergens een hekel aan had dan was het aan de resultaten van wedstrijden tegen Onze Gezellen. Het was slecht kerseneten daar, uit in Haarlem-Noord. Rooswijk speelde regelmatig goede wedstrijden maar zou er vrijwel nooit winnen. ,,Dat is hier onmogelijk, ́ ́ verzuchtte Loek dan na een kantje boord nederlaag. Voor slag en wijd leken verschillende criteria te bestaan. Altijd was het afscheid wel vriendelijk.
Op naar de volgende keer: Play Ball.
Theo Reitsma
Erelid en oud-voorzitter Theo Reitsma duikt wekelijks in de geschiedenis van onze club.