Parel aan de A9 (deel 5)

Rooswijk was in mijn beginfase een gemengde vereniging: honkbal voor de mannen en softbal voor de vrouwen. De club hoorde bij de top in het rayon Haarlem. Softbal met Mies, de zus van Cees en Karel Klesser als motor van de ploeg,  Marckelbach, moeder van de Broezes die later honkbalden, de zusjes Kluft, Wil van Maanen, de pitcher met Oranje verkiezing en zus van Adrie die honkbalde en een actieve archivaris van de club was tot hij in Brussel zou gaan werken, Lenie Blom en Jet Wedemeijer, echtgenote van honkballer Aad die ambtenaar sportbaas in de gemeente werd. Zo maar een greep van de softballedenlijst die me te binnen schiet. En, o ja, Renes die was van dezelfde kerk als ons.    

Wat een weelde daar in Velsen Noord. VVB, Kinheim en IEV voor het voetbal, twee handbalverenigingen IJmond en IEV voor de rooms katholieke gemeenschap. Watervliet voor het korfbal en atletiek deed je bij Suomi, tennis bij  De Gieteling en turnen bij Sparta, met link naar papierfabriek Van Gelder en SSH met een band met Hoogovens. Er waren zes lagere scholen, drie kerken en een bemand politiebureau voor orde en tegen kattekwaad.  

Het moet aan deze tijd zijn ontleend dat bij het opknappen van grote delen van Velsen Noord investeerder Elfi  de leuze ,,Parel aan de A9” gebruikte. De katholieke kerk bleef staan maar de pastorie werd een gebouw met appartementen. Het rijtje woningen in de omgeving onderging een metamorfose. Op de Wijker kwamen appartementen daar waar een meubelzaak was en de gereformeerde Da Costaschool is net begin februari als appartementencomplex opgeleverd.  De voormalige hervormde kerk en school was al eerder dat lot beschoren.

In de hoek van Da Costa sneuvelden de velden Watervliet al In 1961. Korfbal zocht heil in Beverwijk, Suomi moest naar Driehuis. Mijn Rooswijk verhuisde naar een complex aan de andere kant van de Wenckebachstraat. De jongens van het honkbal brachten daar zelf gravel aan rond de thuisplaat en tussen de honken. Spijtig was het dat een fout geslagen bal zo maar op het erf van een nabij gelegen woning kon belanden. Buurman bleek niet altijd aardig. Pas na heftige discussies werd de bal terug gegeven. Maar ook toen gold al: ,, zuinig met de ballen.”

Theo Reitsma

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.