Oud internationals (deel 15)

Als liefhebber van de markt ben ik zo nu en dan op de Beverwijkse Bree. Boodschappen doe je graag waar een gulden een daalder waard is, niet waar? Deze keer, zo’n jaar of twee geleden, was er een man met de fiets aan de hand die wat om me heen draaide. Toen kwam het hoge woord er uit. Of ik me de wedstrijd tegen de oud-internationals nog herinnerde. Voetbal wel te verstaan. Bij de opening van een complex in Velsen-Noord. Hij was er als speler bij geweest. Toen ik verder lopend en bij Jaap Davidson voor groenten en fruit aan de beurt was, viel het kwartje. Nee, niet de naam van de man die inmiddels uit het zicht was verdwenen, maar het drong eindelijk tot me door dat de veteranen van Oranje ooit op de sportvelden van ons, voetbal en honkbal en softbal, actief waren geweest. Het was een een-tweetje geweest met Leen van der Lugt, de ambtenaar sport van de gemeente. Hij was organisator bij die oud-spelers van het Nederlands elftal en ik had gevraagd of dat gezelschap met illustere namen de opening luister kon bijzetten. Leen was enthousiast, iedereen blij.

Zoals gezegd het was op de markt in Beverwijk. Ik probeerde wanhopig om me het rijtje waarmee Oranje was verschenen voor de geest te halen. Maar die man die me aansprak was natuurlijk een speler van VVB geweest besefte ik pas toen de bestelling van appels en peren veel meer mijn aandacht vergde. ‘Doe er ook maar wat kersen bij, Jaap’ zei ik wanhopig zoekend naar mijn boodschappenlijstje, ‘en broccoli en nog wat groente’. Wanneer was dat dan toch waarover die man het had. Toch heel lang geleden.

Zoekend in de archieven, jubileumboekje vijftig jarig bestaan van Monne, bleek het in 1971 te zijn geweest. Wat vreselijk dat ik die man zo onwetend te woord had gestaan. Het was een leuke stunt geweest. Aan die tijd hielden we prima velden over met een gemeentelijke tuinman voor het piekfijne onderhoud.

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.