Op reis (deel 21)

Rooswijk schuwde het niet om zo nu en dan op reis te gaan, zo veel zal al wel duidelijk zijn geworden. Soms sneuvelde er een mooi plan. De laatste jaren schiet me als gevolg van de strijd tussen Oekraïne en Rusland, tussen west en oost,  een geplande trip te binnen die niet tot uitvoering kwam. Het was een gevolg van een kernramp. Rooswijk cancelde een reis naar Praag die met behulp van een naar Tsjechië geëmigreerde Nederlandse bondsofficial was georganiseerd.

De reis had er in 1986 moeten zijn maar een paar weken voor vertrek explodeerde een van de vier kernreactoren in Tsjernobyl, toen nog in de Sovjet Unie, en brandde een deel van de centrale  af. Er kwam straling vrij tot heel ver in de omgeving, het was de grootste kernramp in de geschiedenis. Praag lag weliswaar niet om de hoek maar de schrik zat er alom flink in. De reizigers waren verdeeld in hun opvattingen. De gastheer in Tsjechië bagatelliseerde de gevaren, beschuldigde de club zelfs enigszins van ,,contractbreuk”  maar Rooswijk ging niet op reis en ik betreurde dat niet.

Waar kwam die zucht tot reizen nu toch vandaan heb ik me later veelvuldig afgevraagd. Bij een vereniging was je meer betrokken dan tegenwoordig dat is zeker. De massale ambitie om er in de zomermaanden met het gezin op uit te gaan speelt inmiddels al vele jaren een rol. Dat is lastig voor een eenvoudig verenigingsleven met vaste afspraken. Honkbal en softbal zijn weliswaar van oorsprong zomersporten maar de bond is bij het organiseren van competitiewedstrijden zelfs al over gegaan tot een wekenlange zomerstop en een pinkstervrij. Wedstrijden vastleggen in die periode is een te moeilijke klus geworden. Ook het bondsbureau blijkt dan op vakantie te zijn.

Wat mij bij al die tripjes bij Rooswijk is bijgebleven is dat ze een positief effect hadden. Praag ging dan in 1986 niet door maar dat was door overmacht. Eerder liet ik al weten van de mannen softbalploeg die wel naar Praag trok en van de club die bij een Europees kampioenschap honkbal in Spanje trok maar er was ook een softbalteam vol ervaren vrouwen dat naar Italië ging en de serie bezoeken aan het Franse Agen en Pineuilh van jong en oud waren natuurlijk grote successen. Daar kom ik  later nog wel eens op terug.  

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.