Nederlands softbalteam U16 op bezoek bij Rooswijk

Vrijdag 7 juni ontving honk- en softbalvereniging Rooswijk het Nederlandse softbalteam U16 op haar sportpark in Velsen-Noord. De selectie tot 16 jaar speelde een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten. De wedstrijd gold als voorbereiding op het Europees Kampioenschap dat van 29 juli tot en met 3 augustus wordt gehouden in de Kroatische hoofdstad Zagreb. De wethouder van de gemeente Velsen, Bram Diepstraten, was aanwezig om de eerste bal van de wedstrijd te gooien. 

   

Gedroomde overwinning

De circa honderd bezoekers werden getrakteerd om een mooie wedstrijd. Een wedstrijd waarin team USA in de eerste inning direct afstand nam van Nederland door vier punten te scoren. Even leek Nederland tegen een verloren wedstrijd aan te lopen, maar in de tweede inning herstelde Nederland de schade door terug te komen tot 3-4 via honkslagen van Julia Kwakernaak, Sarah Evers en en een spetterende driepitter van Velsen-Noordse Anouk Boontjes. Team USA antwoordde daar in de derde inning op door nog één punt te scoren, maar daarna gooide Nederland, mede door goed veldspel, de deur op slot. Omdat de slagploeg van Nederland steeds meer grip leek te krijgen op de pitches van de Amerikaanse werpster, lukte het Nederland in de vierde inning via Charlotte Groen op gelijke hoogte te komen, nadat ze zelf via een driehonkslag op de honken was gekomen. Twee innings later maakte Nederland de klus af, wederom door een sterke slagbeurt. Na een honkslag van Jade Rijgersberg en een driehonkslag van Caressa Schoor wist Rooswijk de stand terug te brengen tot 5-5. Maar nadat Julia Kwakernaak via een velderskeuze op de honk wist te komen, was het haar teamgenoot Charlotte Groen die haar over de thuisplaat sloeg en daarmee de eindstand op 6-5 voor Nederland bracht. Op het werpen van Isa Zwitzer lukt het Nederland om ook in de laatste inning geen enkele punt meer tegen te krijgen en kreeg Rooswijk zo de gedroomde overwinning.

Europees Kampioen

De wedstrijd tegen USA is een van de wedstrijden in een oefenserie op weg naar het EK. Inzet voor de ploeg van bondscoach Ilja Hardewijn in Zagreb is prolongatie van de Europese titel. In 2017 wist Nederland met groot vertoon Europees Kampioen te worden door 9 van de 10 wedstrijden te winnen en in de finale het sterke Tsjechië met 4-2 te verslaan. Dit jaar loopt de route via wedstrijden tegen Oekraïne en Polen richting de finale tegen mogelijke rivalen als Italië en Tsjechië. De coaching staff bestaat, net zoals twee jaar geleden, verder uit Wessel Brocken, Suzanne Poelgeest en Kay van Schie.

Wedstrijd van formaat

Het is niet de eerste keer dat Rooswijk een wedstrijd van formaat aanbiedt op het sportpark. Eerder al was Rooswijk gastheer voor het EK pupillen en in 2014 ontving Rooswijk het Nederlandse Dames softbalteam, dat in voorbereiding op het WK een oefenwedstrijd speelde tegen Nieuw Zeeland. Ook het Nederlandse dameshonkbalteam speelde meerdere oefenwedstrijden op het sportpark in Velsen tegen Rooswijk. De wedstrijd van vrijdag 7 juni is gratis toegankelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.