Kaartje voor de show (deel 12)

Soms hadden we het wat hoog in de bol. Bijvoorbeeld toen wij dachten aan entreekaartjes voor de wedstrijden van onze elite. Ter bestrijding van de dure uitgaven, lees wedstrijdballen. Vijftig cent voor volwassenen en vijftien cent voor de jeugd. Het is lang geleden en het duurde maar kort. Het zat zo. Er was een vast groepje van een man of vijftig langs de zijlijn. Vader Bakker, van zonen Frans en Karel, liep hen vrolijk tegemoet en vroeg geld om de wedstrijd gade te slaan. Ik herinner me Wiebe, een van het clubje dat behalve in voetbal van VVB ook in honkbal geïnteresseerd was. Lachend, maar het klonk uiterst verontwaardigd: ,,wat denken jullie nu zelf?” En dat was voldoende om het stomme van het plan in te zien. Weliswaar speelde Rooswijk toen echt vrij hoog en niet zoals tegenwoordig nog al laag maar entreebewijzen, nee dat kon echt niet. Bakker senior werd terecht niet als zondebok afgeschilderd en de gebeurtenis werd als foutje van de club schouderophalend vergeten.

Het houden van een loterijtje had meer succes. Bij Oudejans in Castricum werden wat prijsjes gehaald en deze werden vervolgens bij de wedstrijden verloot. Hoe we er aan kwamen en wat voor winkel het nu was, echt geen actieve herinnering meer aan. Het duurde niet eens een heel seizoen maar was voor even wel een leuk opstekertje.

Wat gedurfder nog bleek een ,,sponsorschap” met busbedrijf Oosterom (bekend van het traject station Beverwijk- Wijk aan Zee strand). Rooswijk organiseerde doordeweeks een extra reeks wedstrijden, het Oosterom-toernooi, en het bedrijf stelde een bus ter beschikking voor het vervoer van een jeugdteam dat in de landelijke competitie speelde. Aankomende sterren als Visser, Vereschildt en In de Bosch reisden met hun coach Ed Sauer en teamgenoten naar Neptunus in Rotterdam. Iets te royaal vonden Ed en zijn broer die directeur van Oosterom was. Wijselijk werd besloten dat het bij die eenmalige busrit zou blijven. Het vervoer naar uitwedstrijden kwam voor rekening van ouders en de topcompetitie duurde slechts een jaar.   

Theo Reitsma

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.