Deel 5 – Het stukje vanaf de pont

Komend van de pont richting Velsen-Noord, net voor de spoorwegovergang, ligt rechts een grasveldje. Aan de andere kant van de Koningsweg was de Hervormde kerk, nu omgebouwd tot appartementjes. Aan de overkant hiervan had je de Del Court van Krimpen school. De lagere school is gesloopt. Volgend jaar komen er huizen.

Een hoekje met geschiedenis van Rooswijk. Ter opluistering van Koninginnedag organiseerde Rooswijk in 1978 op dat veldje een demonstratie peanutbal. Het was het honkbalbegin van kinderen Mol, Selderbeek en Reitsma, jongeren die niet meer weg te denken zouden blijken. De activiteit was daar op dat landje omdat het dichter bij de bewoonde wereld was dan op het eigenlijke sportcomplex. Dat lag en ligt immers net als in andere plaatsen buiten de bebouwing. Zo handig om er met de auto te komen en te parkeren maar geen directe speelplaats en contact met de bevolking. Niet zichtbaar, niet opvallend.

Cruijff-courts, Krajicek-play grounds en basketbalpleintjes hebben later de herinnering aan spelen en sport op straat enigszins teruggebracht. Het veldje was toen vrij nieuw en zou pas later uitgroeien tot een ideale uitlaatplek voor honden. Het was een goede plek en het juiste moment om Velsen-Noord weer eens in contact te brengen met honkbal, met de variant voor kinderen: peanutbal. Als echt onderdeel van het Oranje-feest. Ja, ook met een subsidie.

Bij de school werkte een enthousiaste onderwijzer en honkballiefhebber: Chris van Grol. Van 1972 tot zijn vertrek naar CuraƧao bleek hij enkele jaren een hard werkende voorzitter. Del Court van Krimpen, de naam aan zijn school verbonden, was een verwijzing naar de man die in 1842 het landgoed Rooswijck had gekocht. Het bleef familiebezit tot 1931. Tijdens de tweede wereldoorlog brandde het pand op het landgoed af. Na de oorlog eiste de industrie het gebied op, werd Rooswijk opgericht en verdween dus de c.

Een zoon van de koster, die naast de kerk woonde, Bert Boekling, was op jonge leeftijd al een uitstekende werper. Hij werd vanaf zijn vijftiende in nationale selecties opgenomen en debuteerde een jaar later in het eerste. Legendarisch in Rooswijks historie werd een wedstrijd tegen Robur. Boekling gooide eenentwintig keer drie slag. Horecaman Rob Visser (restaurant SeaYou) vertelt het verhaal als voormalig catcher nog graag vol enthousiasme. Zelf was hij toen ook een jonkie. Woonde een paar honderd meter verderop, net als leeftijdsgenoot Frank In den Bosch, die trouwens ook een aardig balletje kon gooien.

Het heeft niks met Rooswijk te maken, maar in dat buurtje woonde ook Dirk Kat, de man die een van de eerste zelfbedieningszaken (De Kijkgrijp, nu DEKA) begon en dokter Rolink die naam maakte, faam verwierf en roddel kreeg  als sportarts voor wielrenners en Ajax.  

Theo Reitsma

Erelid en oud-voorzitter Theo Reitsma duikt wekelijks in de geschiedenis van onze club. 

Bekijk de eerdere berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.