Hé hallo, hoe is het met jou (deel 19)

Iedereen kent dat wel. Je komt iemand tegen en dan denk je wie is dat ook al weer? Dat kan knap lastig zijn, zeker als je door hebt dat die ander jou wel herkent. Het gebeurde me ruim een half jaar geleden in het winkelcentrum Zeewijk in IJmuiden. We liepen ineens samen op. Hij aan mijn linkerkant, ik dus aan zijn rechter. Hij lachte en hielp me uit de brand: ,,Johan Kluijskens”. Het was een lange tijd geleden dat ik hem had ontmoet. Een grote meneer uit de tijd dat softbal in volle bloei was, vooral in de Haarlemse contreien. TYBB, coach, vader van een voetballer in opleiding bij Vitesse, schoot me te binnen. Maar ook de coach die een speelster van Rooswijk op haar capaciteiten wees en een overgangsformulier toespeelde. En weg was Leida. Naar Purmerend, Flying Petrels waar Johan coach werd.

Gek dat je zoiets dan onmiddellijk koppelt, maar ja ik had er indertijd behalve alle begrip voor ook flink de pest in. Hoger spelen dat legde je natuurlijk geen strobreed in de weg maar kwaliteit inleveren kostte ook altijd wat moeite. Het was om tevreden te zijn dat Marjan de Vries, dochter van Mies en Cees en zus van Milco bij Terrasvogels had gespeeld. Dat Bets Berkhout van de Beverwijkse familie met EDO in de hoofdklasse speelde. Ellen Lauer en Trudy Dikker mochten om beter te worden meetrainen bij Kinheim. Prachtig toch die bloeiperiode in een ver verleden.

Hoe anders is het nu. Hulde aan Monique Keur die zelf ook hoog speelde en de softbaltak bij Rooswijk tot de laatste snik in stand hield, maar de dochter van Donald Boontjes en Barbara van Roon uit Velsen Noord heeft niet eens kans gehad om bij Rooswijk te spelen. Softbal was foetsie. Ze speelde in Amsterdam en in de Verenigde Staten

Niets doet me veronderstellen dat er een kentering komt. Er is geen zicht op initiatief om het op te pakken. In het hele land hebben sportclubs het moeilijk ik weet het maar zuchten en steunen helpt niet. Organiseer zelf anders dan de aloude wijze van competities zoals de uitgebluste bond het doet. Anders worden broodmagere clubs geen tachtig meer.

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.