Geef ‘m een flinke slinger (deel 24)

Rond de verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europees parlement was er een televisieprogramma dat ik heel amusant vond: Kiespijn. Links tegen rechts onder leiding van Diederik Ebbinge. Er was een uitroep van hem die een onderdeel  was van de speelse quiz. ‘Geef hem een flinke slinger’ en dan draaide er een soort rad van avontuur. Wonderlijk maar dan dacht ik vaak aan de inspanning die Rooswijkleden moesten doen om een zeecontainer te openen waarin de materialen waren opgeslagen. Ooit neergezet in een hoek van het veld, later verhuisd naar binnen de hekken van de tennisclub. Ik zag er menige krachtpatser of vrouwelijke variant daarvan ijverig maar ook zuchtend van ellende die container openen of sluiten. Ik maakte Monne Reitsma zwetend mee. Ik zag Monique Keur tot aan de laatste wedstrijd van het vrouwensoftbalteam wanhopig trekken en draaien en ik prijs daarom nog steeds de bouwer van het huisje op het tennispark waardoor het materiaal nu veel eenvoudiger voor het oprapen is. Geef ‘m een flinke slinger, om de container te openen, is een bezigheid voor een enkele ongelukkige geworden. Rust en roest lijkt de toekomst.

Ik moet wel verklappen dat zich achter de nu dus spaarzame te openen deur van de zeecontainer enorme netten en nog een werpmachine bevinden. Nadat immers de aloude machine uit de slagkooi op het veld was gepikt was er een nieuwe gekocht. En de oude werd tot verrassing van een ieder terug gevonden. Binnen en buiten de competitieperiode zou er in de slagkooi eigenlijk kunnen worden getraind. Oké dat hokje moet af en toe gerepareerd worden maar trainen kan, liefst op alle uren van de dag. Niet alleen op de trainingsvonden eens per week.

Ik denk soms wel met weemoed aan De Jong en Rem die indertijd voor een ijzersterke constructie voor de werpmachine hadden gezorgd. De velden lagen anders, dus het was voor 2010. Een goed hok en de werpmachine muurvast, dat was hun credo. Trainen jongens; slaan, slaan en nog eens slaan, dat was hun boodschap. Daar was de kooi voor. Geef ‘m een flinke ram.

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.