Europees Kampioen (deel 8)

Drie huizen verderop hadden ze al televisie, zo wist ik. Het was een zondag in de zomer van 1958. Er werd honkbal uitgezonden, voor het eerst, de finale van het Europees kampioenschap in Amsterdam. “Ga maar vragen of je mag kijken”, zei mijn moeder die haar zoon nerveus heen en weer zag lopen. Het was het duwtje waarop ik hoopte, al kende ik de jonge mensen in het hoekhuis niet zo erg. Hij en zij, Van Schoo, de naam schiet me nog zo te binnen, waren vriendelijk en zette de televisie voor me aan. Ik zag Nederland tegen Italië op de velden van voetbalvereniging OVVO. Het duurde en duurde maar terwijl etenstijd dichterbij kwam. Ik wipte daar even voor naar huis maar mocht terugkomen en zag een legendarische overwinning van Nederland. Europees kampioen! Mijn sport!

De enerverende middag uit het leven van mij als vijftienjarige kwam ruim een maand geleden bij mij boven toen ik in Haarlem op bezoek was bij mevrouw Oosterhof. Haar man is enkele jaren geleden overleden en zij gaat kleiner wonen. Wim Oosterhof had tegen zijn Hennie gezegd dat Theo Reitsma misschien wel interesse in zijn sportboeken zou hebben. Vandaar het contact dat me erg goed deed. Oosterhof namelijk was een van die bestuurders van honkbal en softbal waar de liefde voor de sporten van afspatte. Energiek en vriendelijk. Voor mij iemand met een voorbeeldfunctie, wat ouder en daarom bij spaarzame ontmoetingen variërend tussen “dag mijnheer Oosterhof” of “hallo Wim”. Altijd vol respect.

In een van de boeken die ik mocht meenemen “Honkbal veroverde goud, uitgegeven in opdracht van de jubileumcommissie van de KNHB (toen nog alleen honkbal) ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan 16 maart 1962” lees ik: “dat was weer zo’n wedstrijd om nooit te vergeten. Zij kostte de NTS (Nederlandse Televisie Stichting) een slordige duit aan extra zendtijd en menige toeschouwer een receptje voor een kalmerend middel.”

Tot de selectie van het Nederlands team hoorde catcher Nico Tromp, die later vier jaar coach bij Rooswijk was. Het was leerzaam en een groot genoegen om hem mee te maken.

Theo Reitsma

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.