Dat het houten gebouwtje dat door Rooswijk gebruikt werd als kleine kantine in een nacht zo maar in vlammen opging voelde niet als een groot gemis. Het was begin jaren zeventig en juist In die tijd had de gemeente Velsen een herinrichting voor ogen van de sportvelden aan de noordkant van het kanaal. Velden voor voetbal, handbal en honkbal/softbal met een nieuw gebouw als kleedkamer en kantine, zo moest het worden. De plaats waar dat gebouw kwam is dezelfde als waar het huidige onderkomen van voetbalclub FC Velsenoord en handbalclub HCV’90 is. Door de werkzaamheden gedwongen speelde Rooswijk in 1975 in IJmuiden. Bovendien werd getracht een dependance op het veld van Odin in Heemskerk levensvatbaar te maken. Wat mislukte.
Als Kennemer Staten zaten daarna in 1976 drie clubs bijeen, VVB voetbal, IJmond handbal en Rooswijk. Jaarlijks in mei, na afloop van de voetbalcompetitie, gingen de boeken open, werd de winst uit dekantine verdeeld. Het onvermoeibare bestuurslid Gerda Nijman toog dan naar de speciale bijeenkomst om het deeltje van de opbrengst voor Rooswijk te vernemen. Het latere erelid, na 23 jaar secretariaat, hoorde dan steevast hetzelfde: net als vorig jaar. Voor wilde plannen zou er zo nooit een budget komen.
Ontwikkelingen in 1990 schiepen kansen. De voetballers van KIC (eerder Kinheim en IEV) sloten zich aan bij VVB. Nieuwe naam: FC Velsenoord. KIC verliet daarmee de voormalige militaire kazerne, waar het kleedkamers en kantine had. KIC handbal bleef achter en fuseerde met IJmond. Rooswijk was toe aan een avontuur en trok naar de leeggekomen ruimtes. ,,Om verpaupering daar te voorkomen” zo was de boodschap aan de gemeente. ,,Deal” was het antwoord van de actieve sportbaas Leen van der Lugt. Rooswijk zou alleen tien jaar 500 gulden moeten betalen voor de inventaris van de kantine.
Gré en Rinus Vos bleek een geschikt echtpaar voor het runnen van de tent. Het was het begin van een tijd waarin Rinkje Selderbeek (lid van verdienste van de club) van enorme waarde voor Rooswijk zou zijn. Financieel bleek het een geslaagd avontuur, zeker toen in 1999 het Europees kampioenschap voor pupillen werd gehouden.
Organisatorisch raakte de club op den duur echter aan de rand van wat mogelijk was. Een nieuwe reorganisatie van de velden gebruikte de gemeente Velsen om alle clubs weer naar elkaar toe te brengen. Zo kwam Rooswijk in 2013 aan een veld voor honkbal en een voor softbal, maar het samengaan in de kantine werd een kriem. Financieel was het een ramp. Daarom werden de knellende banden losgemaakt. Goede persoonlijke contacten met de tennisclub brachten redding. Vandaar dat iedereen die nu bij Rooswijk komt een stukje moet lopen voor een drankje of een plasje. Althans straks waarvan de datum onbekend is.
Theo Reitsma
Erelid en oud-voorzitter Theo Reitsma duikt wekelijks in de geschiedenis van onze club.