Rooswijk is een club uit Velsen maar heeft aantrekkingskracht op de gehele IJmond. In de loop der jaren zijn er trouwens opvallende avontuurtjes in andere gemeentes geweest. Soms noodgedwongen, soms bewust om meer bekendheid te genereren. Een activiteit, bijvoorbeeld zoals enkele jaren geleden, met een demonstratie beeball in de Broekpolder onderstreepte de zucht naar ledenwinst, naar bekendheid.
Er werd langer geleden ook gelonkt naar andere mogelijkheden dan spelen in Velsen Noord. Heemskerk heeft meerdere keren op het verlanglijstje gestaan. Kijk je in de archieven dan vind je een zin als: ‘de gemeente Heemskerk laat via de honkbalbond weten dat het een honkbalveld wil aanleggen.’ Het komt er niet van. Ruim tien jaar later, in 1974 vind je zinnen als: ‘na veel overleg gedurende een aantal jaren met het gemeentebestuur is het dan eindelijk zo ver.’ Rooswijk begint met haar vierde team, dat vooral uit Heemskerkers bestaat, aan haar competitiewedstrijden op het terrein aan de Oosterstreng. De groep wordt getraind door oud eerste negentalspeler Hein Huijser. Er is een werpheuvel en een slagplaats van gravel gemaakt.
Op 18 juni gooit de oud-voorzitter van de honkbalbond, Posthumus (ook bekend als ringarts bij het boksen) de eerste bal voor een competitiewedstrijd. Theo Schuyt, ambtenaar sportzaken, fungeert als slagman. Hij, ook zeer actief in de IJmond als functionaris bij atletiekclub DEM, laat weten: ,,in het plan Assumburg wordt zeker rekening gehouden met honkbal.” Amsterdammer Posthumus blijkt een zomerverblijf in Heemskerk te hebben en heeft meerdere malen met de bevriende burgemeester van Heemskerk, Nielen, over het belang van honkbal gesproken. Dat laat hij weten in een radioprogramma van de zeer populaire Theo Koomen. Vele jaren later verken ik als nieuwe inwoner van Heemskerk de omgeving van Odin’59 en Assumburg en hoor van mogelijke verhuizingen van sportvelden. Geen woord over honkbal en softbal dit keer.
Rooswijk naar Heemskerk veranderde in spelers uit Heemskerk naar Rooswijk in Velsen-Noord. Een honkbaltak van Odin floreerde later. Spelers kwamen naar Rooswijk. Zoals eerder met een afdeling van voetbalclub Beverwijk was gebeurd en later zou gebeuren met Pino’s uit IJmuiden. Dat laatste overigens nadat Rooswijk een seizoen in IJmuiden had moeten spelen omdat de velden in Velsen-Noord gerenoveerd werden.
Ach soms is het ook gewoon het eenvoudigste om op de vaste stek actief te zijn. Zoals in een tijd waarin Rooswijk een band met Den Helder kreeg. De Antilliaanse gemeenschap daar kreeg steun bij een traject waarbij honkbal een belangrijke rol had. Het kreeg een bekroning met een wedstrijd in Velsen. Rooswijks coach Arjan IJzerman gebruikte de oefenwedstrijd om wat jeugdspelers ervaring te laten opdoen. Twee van hen vielen op met honkslagen: Marko Winkel en Jasper Brasser, zo meldde Dagblad Kennemerland.
Erelid en oud-voorzitter Theo Reitsma duikt wekelijks in de geschiedenis van onze club.