Deel 12 – Bond

Alleen de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball (KNBSB) mag in Nederland officiële honkbal- en softbalwedstrijden organiseren, in één of meerdere klassen. Zo begint het wedstrijdreglement van de bond waarbij Rooswijk is aangesloten. Dat is een tikkie aanmatigend want iedereen kan natuurlijk een potje honkbal of softbal organiseren en spelen. Maar vooruit, zo is de sportwereld van oudsher gaan denken. En ieder honkbal- en softballid van welke vereniging dan ook draagt daarom via zijn contributie ook een leuk bedrag aan de KNBSB af. Wat spelen we nu eigenlijk, kun je je afvragen. Baseball en softball met twee maal l of honkbal en softbal met een enkele l? De verwarring is ontstaan in 1971. In Nederland werd ontdekt dat de hele wereld baseball speelde terwijl dat bij ons honkbal werd genoemd. Om internationaal in de pas te lopen kwam de nieuwe naam maar dat is verre van gemeengoed geworden. Rooswijk bijvoorbeeld jubileert als hsv (honk- en softbal vereniging).

De Nederlandse Honkbal Bond, in 1912 opgericht, in 1952 Koninklijk, fuseerde in 1971 met de Nederlandse Amateur Softbalbond, nadat er eerder alleen sprake was van een Dames Softbalbond (1961 tot 1965). Internationaal kwam het samengaan veel later. De WBSC kwam tot stand in 2013. De nieuwe organisatie is nog geen onverdeeld succes. Honkbal zou te veel domineren. Rooswijk kende dat probleem in het klein. Daardoor was er geen softbal tussen 1966 en 1974. Dat de softballende vrouwen bij Rooswijk eind vorig jaar verdwenen kent een eenvoudige oorzaak. Er kwam niks bij en de vaste groep werd ouder en stopte. Opvallend is wel dat Maaike Haak en Ciska Welboren (op 26 juni trouwt zij met Marko Winkel) navolging hebben gekregen met een directe keus om bij de mannen te honkballen. Blijft het vervelende gevoel dat softbal voor vrouwen bij Rooswijk in het jubileumjaar verdwenen is. We moeten het doen met herinneringen. Pakken we daarom even een curieus geval.

In het archief van Rooswijk zit een bijzonder briefje uit juni 1954. De voorzitter van de NDSB schrijft aan de secretaris van Rooswijk:

Geachte heer Reymer,

Wij zijn in de Softball Bond langzamerhand aan veel vreemde dingen gewend geraakt maar soms rijzen je haren toch wel eens ten berge.

Er schijnt in Rooswijk 2 een meisje te spelen die rare gezichten trekt tegen de werpster van de tegenpartij en dan zich nog durft te veroorloven te roepen ,,gooi nog maar eens zo’n wijdballetje.”

Nu is de Nederlandse Dames Softball Bond beslist niet ingesteld om idioten en imbecielen aangenaam bezig te houden.

Ik verzoek u deze juffrouw zo  mogelijk softballmanieren bij te brengen, mocht dat niet lukken, doe haar dan maar weg.

Erelid en oud-voorzitter Theo Reitsma duikt wekelijks in de geschiedenis van onze club. 

Bekijk de eerdere berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.