Deel 1 – Dat feestje komt later nog wel eens

Voor honkbal- en softbalvereniging Rooswijk is 2020 een jubileumjaar. Onder uiterst vreemde omstandigheden, zeg dat wel. Met afstand tussen de mensen en hekken op de velden op slot. Juist nu lijkt het me goed even te laten weten dat honkbal en softbal geweldige sporten zijn. Niet vergeten.

Het is ook goed dat er een club als Rooswijk is die vanaf 1945 het feest van dat te spelen mogelijk heeft gemaakt. En dat moest ook maar zo blijven. Daarom Rooswijkers, jong en oud, spelers en spelertjes, jongens, meisjes, hun familieleden, vrouwen en mannen zo maar even in de stille periode een denken aan toen en nu. Aan het liefkozend op zij leggen van handschoen en knuppel om dit spelmateriaal over enige tijd weer op te pakken en onder de naam Rooswijk plezier te beleven.

Wat weten we:

De juiste oprichtingsdatum is helaas onduidelijk en niet precies te achterhalen. Laten we het maar houden op 1 juli 1945. Zo staat het in het jubileumboekje zoals dat bij het vijftig jarig bestaan door Monne Reitsma werd geschreven. ,,De Velser HBS staat aan de basis van het ontstaan. Vlak na de bevrijding in de zomer van 1945 gingen een aantal HBS-ers honkballen.” Cees Klesser, een van de oprichters, zei in 1995: ,,In 1940 maakte ik voor het eerst kennis met honkbal. We hadden een leraar, Duveirge, die ook dol was op het spelletje. De oorlogsjaren voorkwamen een nadere kennismaking want de school ging dicht. Die jaren voorkomen dan ook de juistheid van de oprichtingsdatum van Rooswijk. Het bij de KNBSB bekende 1 januari 1945 is onmogelijk want in die tijd was Velsen-Noord verboden gebied en was de gemeente ontruimd.

Hoogtepunten in het bestaan:

Rooswijk organiseerde lange tijd het grootste softbaltoernooi van Nederland. Jaarlijks vanaf 1953, ter voorbereiding op de competitie  ,,’s Morgens werd het evenement zelfs aangekondigd op de landelijke radio als een van de belangrijkste sportevenementen van het weekeinde.” Het Europees kampioenschap voor honkbalpupillen in juni 1999. De slogan was: ’n ijzersterk toernooi als verwijzing naar een van de sponsoren, IJmond IJzersterk, een economisch stimuleringsprogramma. Andere grote bijdragen waren er van de Koninklijke Hoogovens,  Arriva (bussen), Landmacht (legertenten voor het onderbrengen van ploegen), Noordhollands Dagblad (met als openingszin in het programmablad ‘honkbal is een prachtige sport en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen’) en Marlo (het bedrijf van Loek Scholten).

Houd voor ogen het play-ball gaat ongetwijfeld weer klinken!

Theo Reitsma

Erelid en oud-voorzitter Theo Reitsma duikt wekelijks in de geschiedenis van onze club. 

Bekijk de eerdere berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.