De schoffel (deel 10)

“Of een club nu hoog of laag speelt, de accommodatie hoort in orde te zijn, Daar staan we als gemeente voor.” Het klonk me als muziek in de oren toen ik het uit de mond van de Rotterdamse wethouder Wim van Sluis hoorde. Het moet al tussen 2002 en 2006 zijn geweest want toen was hij bestuurder. Het zal bij een verbetering aan de velden van mijn vrienden van Neptunus zijn geweest. Zinnen om in te lijsten. Ze schieten me vaak te binnen als ik bij Rooswijk de velden oploop en vertwijfeld om mij heen kijk. Velsen verlangt te veel van vrijwilligers denk ik dan.

Nadat Jan Hilgers enkele jaren geleden zijn imposante lidmaatschap afsloot zijn de rondjes snoeien langs de afrastering flink in aantal terug gelopen. In stille uurtjes overdag heb ik mij vorig jaar, gewapend  met kruiwagen, schep, hark, bezem en schoffel, op eigen wijze bezig gehouden met de strijd tegen de wildgroei. Helaas raakte de schoffel bij een uitstapje naar de slagkooi in het ongerede, Aan een kant onder het gaas vast gezeten en dus krom verbogen.

Het attribuut kent een geschiedenis die terug gaat naar de tijd dat KIC de voormalige militaire kazerne Rooswijk als kantine gebruikte. Toen KIC met VVB verder ging als FC Velsenoord schoven wij met honk- en softbal door naar deze kazerne. In de kelder lagen nog wat spullen voor reparaties en onderhoud zoals die schoffel. Van de noeste werkers van de toenmalige voetbalclub heb ik wel wat namen onthouden maar ik dicht ik ze waarschijnlijk niet altijd meer hun ware activiteiten toe.

Enkele jaren terug ontmoette ik op de pont een fietser met een bekend gezicht. “Je kent me niet meer”, veronderstelde zij. Integendeel antwoordde ik. “Trudy, Trudy Frinking.”  Uit de tijd van softbal met Gerda Jansen en Atie Wesseling. Dat ik me haar vader als een van de klussers van KIC herinnerde liet ik in het midden. Ik kwam ook niet meer verder op de tijd en namen van de meiden met wie zij had gespeeld. Bij het kapot raken van die stokoude schoffel dacht ik vorig jaar nog wel even met weemoed terug aan het verenigingsleven in en rondom die legerpost.   

Theo Reitsma

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.