De hele IJmond (deel 6)

De oorsprong ligt in Velsen Noord, de reikwijdte is vele malen groter. Het moet al in de periode zijn voor ik lid bij Rooswijk werd dat de club als slokop fungeerde bij de opvang van spelers die niet meer bij hun oorspronkelijke vereniging verder konden. Voetbalclub Beverwijk bijvoorbeeld had een honkbaltak die ter ziele was gegaan. Rooswijks ,,sterrenteam” uit mijn beginjaren kreeg hierdoor een fameuze eerste honkman. Hij, Gerrit Plooy ,was al wat ouder, een beetje stram, maar geen bal passeerde hem hoe beroerd ook aangegooid. Hij pakte alles moeiteloos, desnoods met blote hand.

Met Gerrit was Joop Ketting van Beverwijk gekomen, een werper, die net zo goed als Sauer moet zijn geweest. Ketting evenwel was ook een uitstekende voetballer die in de beginfase van het beroepsvoetbal van amateurclub Beverwijk naar Haarlem overging. Dat hield niet in dat hij schatrijk werd want verder dan een leuke onkostenvergoeding kwam je in die tijd niet. Maar, met een ruim achtenveertig uurige werkweek en voetbalverplichtingen schoot honkbal er al vrij snel bij in.

Heel anders verliep het jaren later bij het opnemen van Heemskerkers die bij Odin speelden. De voetbalclub had alle veldenhard nodig en de honkbaltak onder leiding van de familie Karel strandde in goede bedoelingen. Pino’s in IJmuiden hield het hoofd ook niet boven water. Rooswijks vangst was al met al niet zo groot maar wel dankbaar met Wietsma uit Heemskerk en Dreijer en Boontjes uit IJmuiden. Dat het opheffen van Terrasvogels in Santpoort enkele jaren geleden geen ledenwinst opleverde was niet vreemd want dit gedeelte van Velsen is nu eenmaal gericht op Haarlem. 

Rooswijk heeft nu zelf ook een dun ledenbestand en een relatief dure huishouding, maar opgeven is geen optie. Handjes uit de mouwen, hersens een beetje prikkelen, plezier uitstralen. Inspiratie op doen bij andere clubs kan geen kwaad. Vol verbazing, bijna stik jaloers, was ik vorig jaar bij een uitwedstrijd van de aspiranten in Hoorn. Daar werden nieuwe honk- en softbalvelden aangelegd. Honderd procent volgens het boekje, niet zo maar een stukkie gras met een back stop. Ja en daar krijg je dan toch ook wel weer energie van.   

Theo Reitsma

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

3 Comments

  1. Rooswijk is een van de leukste verenigingen die ik heb gekend. Met saamhorigheid en teamspirit hoog in het vaandel. Leuk om de stukjes te lezen. Mooie tijden gekend bij Rooswijk, en zo te horen nog steeds leuk

  2. Mijn eerste training bij Rooswijk mocht meedraaien met het 1e team, want ik had al een paar jaar ‘ervaring’ opgedaan in het 1e van Odin. In de slagkooi tegenover de werpmachine, geladen door kannonier Jan Hilgers. Ik heb geen bal gezien, mocht mij vervolgens melden bij het 3e, dat door Theo geleid werd. Die kon wel een balletje slaan met zijn houten knots, en dankzij hem ben ik van troosteloze rode lantaarndrager op de overall seizoenlijst van slaggemiddelden vrij snel op fatsoenlijke plek in de middenmoot beland. Bedankt Reitsma 🙂

  3. Leuk een reactie van Ulco te zien. Wij werden vaak als broers bedacht……….. we hebben er veel lol om gehad. Dank Theo, altijd met heel veel plezier gespeeld. In diverse teams in diverse samenstellingen………. dit was echt “mijn” sport!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.