Cuba (deel 17)

De wereld laat zich niet zo maar verbeteren door een partijtje honkbal maar een opzienbarende wedstrijd kan op zich ook geen kwaad. Dat was mijn insteek toen ik een vakantie naar Cuba plande. Het was voorjaar 1999, de spanningen tussen de Verenigde Staten en dat kleine tegendraadse land dichtbij waren immens. Toch was er sprake van een wedstrijd tussen de Baltimore Orioles uit de Major League en de Cubaanse nationale ploeg. Te spelen in Havana. Een als volstrekt onmogelijk gehouden gebeurtenis. Evenmin denkbaar in het huidige wereldbeeld. Profs uit de VS tegen de amateurs van een staat die dat professionele verafschuwt. Met instemming van de politieke leiding aan beide kanten, Een wedstrijd vol heel goede bedoelingen? Een antwoord laat zich 25 jaar na dato in huize Reitsma nog altijd niet formuleren. Maar we zaten wel op de tribune.

We zagen de poort naar het speelveld open gaan en Fidel Castro in zijn militaire pak handen schudden met de profs uit Baltimore. Het in de VS verketterde staatshoofd stond stram bij het spelen van de volksliederen. Op de tribune de eigenaren van de Baltimore Orioles. Een dag tevoren hadden we ze in Havana in hun dure maatpakken zien rondstappen, lachend met grote Cubaanse sigaren in de mond. Wereldgeschiedenis! Ik was een paar maanden voorzitter van de Nederlandse bond. Officials reisden in die tijd over het algemeen op eigen portemonnee, de kaartjes hoorden bij de ontvangst. Veel volk was er niet. Voor ons zat een vrouw met de rug naar het veld spiedend naar onraad op de tribune. Zij applaudisseerde keurig mee op momenten dat dit door gebeurtenissen achter haar paste.

Dat je dit meemaakte omdat je als jongentje van veertien gek op honkbal was geworden en  lid bij Rooswijk heb ik later wel eens gedacht. Zoals in maart toen in Baltimore  Peter Angelos op 94 jarige leeftijd overleed. Hij, zoon van Griekse immigranten, was sinds 1993 eigenaar van de Orioles en nam het initiatief voor de wedstrijd in 1999. Zijn zoon verkocht het familiebezit eind 2023.

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.