Als nieuw lid bij Rooswijk is het misschien niet altijd even makkelijk om je weg te vinden. Je zult vast wat vragen hebben. Op een aantal vragen proberen we hieronder antwoord te geven. Heb je nog andere vragen? We beantwoorden ze graag voor je! Kijk wie jou kan helpen op de pagina Wie is wie.

Honkbal en softbal; een introductie

Honkbal en softbal is in Nederland een vrij bekende sport. Niet in de eerste plaats omdat iedereen de sport weleens op school heeft beoefend. Het is vooral een tactische, strategische sport en vrijwel geen contactsport. Hoe hoger je speelt, hoe belangrijker conditie en krachttraining wordt. In de laagste klassen is conditie weer minder belangrijk. Al deze facetten maakt de sport ook direct laagdrempelig en vooral erg leuk om te beoefenen! Graag vertellen we jou meer over honkbal, honkbal in Nederland, de verschillen tussen honkbal en softbal en de spelregels.

lees meer ►►

Inschrijven of uitschrijven

Heb je drie keer gratis meegetraind en wil je graag lid worden? Goed om te horen! Vul ons online inschrijfformulier in en stuur deze op. Wanneer wij jouw formulier hebben ontvangen en verwerkt, bevestigen wij jouw lidmaatschap.

Een lidmaatschap ga je in principe aan voor de duur van één jaar, maar verlengen wij stilzwijgend. Natuurlijk kan het zijn dat je op een gegeven moment besluit om je lidmaatschap te beëindigen. Bijvoorbeeld omdat je minder tijd hebt voor onze sport, of omdat je overstapt naar een andere sport. Afmelden is in dat geval gemakkelijk. Vul ons online uitschrijfformulier in en het is geregeld. Doe je dit nog voor het einde van het jaar waarin jij stopt, dan weet je zeker dat wij jou geen kosten meer in rekening brengen.

Schrijf jij je na 31 december uit? Dan kan het zijn dat wij voor jou al kosten hebben gemaakt voor het nieuwe seizoen. We hopen hierbij op jouw begrip!

Opzegmoment lidmaatschapKosten
Voor 1 februariGeen
Vanaf 1 februari tot en met 31 maartDe bondsafdracht
Vanaf 1 aprilDe gehele contributie

Let hier goed op, want de bondsafdracht loopt op tot 72,80 euro voor senioren. Dat is een bedrag dat wij als vereniging aan de bond moeten betalen en jou daarom in rekening moeten brengen. Het zou daarom zonde zijn als je stopt en te laat opzegt!

Contributie

We proberen voor onze leden de contributie zo laag mogelijk te houden. Gelukkig is honk- en softbal qua contributie landelijk een voordelige sport. Daarnaast is onze contributie, vergeleken met andere honkbalverenigingen nog zeer gunstig. Zo houden we de drempel laag om in teamverband te kunnen sporten. Mocht de contributie een probleem opleveren, vraag dan eens bij jouw gemeente of er subsidies beschikbaar zijn.

Contributiebedrag

De hoogte van onze contributie is gekoppeld aan leeftijd. Hierbij geldt de leeftijd van een speler/speelster op 31 december van het betreffende seizoen. Voor dit seizoen hanteren wij de volgende contributiebedragen:

 • Jeugd t/m 9 jaar € 125,- *
 • Jeugd 10 t/m 17 jaar € 170,-
 • Senioren vanaf 18 jaar € 220,-
 • Slowpitch vanaf 18 jaar € 115,-
 • Dubbelspelend € 255,-
 • Duo-lidmaatschap € 160,-

Als nieuw lid betaal je bij ons geen inschrijfgeld. Meld jij je gedurende het seizoen aan? Dan betaal je maar een deel van de jaarcontributie. Zo betaal je alleen voor de periode waarin je ook echt aan trainingen en wedstrijden deelneemt.

Leeftijd op 1 januariapr meijunjulaugsep
Jeugd
t/m 9 jaar
€125,-€110,-€95,-€80,-€65,-€50,-
Jeugd
10 – 17 jaar
€170,-€150,-€130,-€110,-€90,-€70,-
Senioren
vanaf 18 jaar
€220,-€197,-€174,-€151,-€128,-€105,-
Duo-lidmaatschap€160,-€148,-€136,-€124,-€112,-€100,-
Slowpitch€115,-€99,-€83,-€67,-€51,-€35,-
Dubbelspelend€255,-€228,-€201,-€174,-€147,-€120,-

Gezinskorting

Wanneer er binnen jouw gezin meerdere personen lid zijn van onze vereniging, dan profiteren jullie van een gezinskorting. Het oudste gezinslid betaalt de volledige contributie. Alle andere gezinsleden krijgen een korting van 5 euro op het contributiebedrag.

Duo-lidmaatschap

We zien dat het voor diverse leden lastig is om gedurende het seizoen bij alle wedstrijden aanwezig te zijn. Dat is jammer maar wij denken graag mee. Daarom is er een mogelijkheid om een due-lidmaatschap bij ons aan te gaan. Een duo-lidmaatschap geldt voor twee leden en kent een maximum van 2 duo’s (vier personen) per team. Per team moeten dan wel minimaal 9 volledig betalende leden staan ingeschreven. Per wedstrijd mag maar één van de twee duo-leden worden opgesteld. Zo kun je onderling afspreken wie van beide aanwezig kan zijn bij de wedstrijden kunnen jullie vertrouwen op elkaar als vaste invaller.

Betaling

Wij verwachten dat je zelf, voor aanvang van de competitie, de contributie overmaakt. Dat kan via bankrekeningnummer: NL18INGB0003363074 ten name van HSV Rooswijk o.v.v. contributie en jouw naam. Wij behouden ons het recht de contributie te verhogen met € 5,00 indien niet tijdig wordt betaald.

Kleding

Als jij bij Rooswijk komt honk- of softballen, dan vinden we het belangrijk dat je tijdens wedstrijden ook in ons verenigingsuniform aantreedt. Een honkbal- en softbaluniform bestaat uit minimaal de volgende onderdelen:

 • Rooswijk pet, donkergroen
 • Ondershirt, donker groen
 • Wit Rooswijk overshirt
 • Donkergroene broek
 • Witte sokken met groene streep

Om zo uniform mogelijk het veld te betreden, vinden wij het belangrijk dat iedereen ook een Rooswijkpet draagt. Deze hebben wij altijd op voorraad, dus schaf deze zo snel mogelijk aan als je lid bent geworden!

Bestellen van kleding

Over- en ondershirts en petten zijn te bestellen en (indien nodig) te passen bij Miranda Juffermans. Neem voor meer informatie contact op met Miranda Juffermans via 0251-253442 of via lidmaatschap@rooswijk.nl. Je kunt jouw kleding ook zelf bestellen bij SSK Europe. Bekijk onze eigen clubpagina op hun site.

Prijzen van kleding

Overshirt XXS t/m S€ 45,00
M t/m XXXL€ 50,00
Broeken (budget/pro/go)vanaf € 33,50
Ondershirt (¾ mouw) S t/m XL€ 15,00
Pet (verstelbaar)€ 17,00
Pet (dicht/flex, div. maten)€ 13,00

Overige producten

Om te kunnen honkballen heb je naast een tenue ook sportschoenen, een honkbalhandschoen en eventueel een slaghelm nodig. Je kunt hiervoor terecht bij diverse (online) honkbalwinkels in Nederland. De dichtstbijzijnde winkel is Keystone Sports in Bloemendaal. Een mooie winkel waar je zeker zult slagen. Je kunt hier ook terecht voor sokken, slaghandschoenen, tassen en – voor de heren – slidingsbroeken met een cup.

Een handschoen kun je in eerste instantie bij ons lenen. Op den duur is het wel verstandig om een eigen handschoen aan te schaffen. Als je die handschoen zelf hebt ingespeeld, heb je er stuk meer profijt van. Je trainer of coach adviseert je graag over de aanschaf van een nieuwe handschoen.

Over het aanschaffen van het overige speelmateriaal hoef jij je niet druk te maken. Voor elk team stelt Rooswijk knuppels, ballen en een catcheruitrusting beschikbaar. Dit hoef je dus niet zelf aan te schaffen. Natuurlijk zijn er spelers die een eigen knuppel of een eigen honkbal hebben, maar dit is niet verplicht. Bij de jeugd stelt Rooswijk ook slaghelmen beschikbaar. Vanaf de senioren dien je deze zelf aan te schaffen. Kies wel altijd voor de kleur groen of zwart!

Vrijwilligerswerk

Elk jaar bouwen wij samen met onze leden aan de verdere groei van onze vereniging. Als club streven we ernaar zo min mogelijk te vragen van onze leden. Toch ontkomen we daar niet aan. Daarom vragen wij alle leden tenminste twee keer per jaar te helpen bij een wedstrijd als scheidsrechter of via een kantinedienst. Ook hopen we elk jaar op veel hulp tijdens onze jaarlijkse klusdag, want vele handen maken licht werk. Maar bovenal hopen we dat onze leden ook zo nu en dan eens na de wedstrijd in onze gezellige kantine blijven hangen! Als wij belangrijke vacatures hebben, dan informeren wij onze leden daarover via onze nieuwsbrief.

Wist je trouwens dat clubgenoten het leuk vinden als je zo nu en dan eens bij hun wedstrijd komt kijken?!

Vrijwilligerswerk is niet altijd een last

Vrijwilligerswerk biedt jou ook een kans om een maatschappelijke bijdrage te leveren, of om nieuwe contacten te leggen. Wist je dat het ook een aanvulling kan zijn op jouw CV? Handig als je bijvoorbeeld op het punt staat om te solliciteren. Wil jij weten hoe je nu al een waardevolle extra bijdrage kan leveren aan onze vereniging? Bekijk dan eens onze vacatures.

Over Rooswijk en onze accommodaties

De teams van Rooswijk spelen hun wedstrijden op het sportcomplex Rooswijk in Velsen-Noord. Wij hebben de beschikking over een honkbalveld en een softbalveld. Beide velden voldoen aan alle eisen, die de Koninklijke Honkbal- en Softbalbond stelt. Het complex is in 2013 volledig gerenoveerd. Onze kantine delen wij met Tennisvereniging de Gieteling en ligt op het tennispark, direct aan de parkeerplaats. De kleedkamers en toiletten bevinden zich naast de kantine.

We zijn trots op de samenwerking met TC De Gieteling en trots dat zij hun mooie accommodatie delen met ons. Daarom besteden wij ook veel aandacht aan de accommodatie en zetten ons in om deze zo mooi mogelijk te houden.

Wij vinden het belangrijk om regels aan onze leden mee te geven. Wij hanteren vier hoofdregels en een aantal specifieke gedragscodes, die we op onze website hebben uitgesplitst naar sporters, ouders, coaches & trainers, scheidsrechters en bestuursleden. Jaarlijks wijzen wij onze leden op deze gedragsregels en spreken elkaar hier, waar dat nodig is, open en constructief op aan.

Sinds de oprichting van onze vereniging hebben wij al bijzondere evenementen georganiseerd. De meest in het oog springende was het Europees Kampioenschap honkbal pupillen in 1999. Maar daarnaast waren wij in 2014 gastheer van de oefeninterland Nederland-Nieuw Zeeland. Onder het toeziend oog van circa 400 bezoekers wist het Nederlandse Damessoftbalteam met 3-2 aan de juiste kant van de score te blijven. Maar we kijken ook met veel plezier terug op een groot aantal jeugd, bedrijfs-, familie- en vriendentoernooien.

Bekijk hieronder een impressie van onze accommodatie, of lees over onze historie.