Chris (deel 11)

Het zal zo’n vijftien jaar geleden zijn geweest dat ik voor het eerst op Curaçao was. Zou Chris van Grol hier nog zitten dacht ik toen. Hij moest iets te maken hebben met het onderwijs vermoedelijk bij het Albert Schweitzer college. Dus daar heen en rondgevraagd maar het spoorzoeken naar de aimabele oud-voorzitter liep vast. Nou ja, pech gehad. Maar een beetje meer doorzettingsvermogen had niet misstaan bleek me kortgeleden. Mijn vrouw ontmoette in het kader van haar werk op Curaçao een mijnheer Balentien. Nee, niet de gigantische honkballer Coco die een fenomeen in de VS en Japan is geweest maar een naamgenoot. Een gepensioneerde uit het onderwijs. Langs neus en lippen kwam het vraagje of hij Van Grol kende. Ja, inderdaad die was docent aan het Marnix college, zo was het antwoord. Balentien en hij waren collega’s geweest want de twee scholen hoorden bij elkaar.

Chris woont inmiddels al weer jaren in Nederland, Balentien delen van het jaar, maar laten we hem verder buiten beschouwing laten, hij had niets met Rooswijk te maken. Chris wel, zoals vorig jaar nog maar weer eens bleek toen hij bij de toernooien van Sven Davidson op de velden in Velsen Noord opdook. Een beetje zoekend naar oude kennissen. Ik had hem niet gelijk in de gaten maar al pratend werd het spoedig duidelijk. Hij, toen nieuw in de IJmond, hoofdonderwijzer aan de Del Court van Krimpen school was immers voorzitter in een tijd dat er naar exposure in Heemskerk werd gezocht. Met Hein Huijser als technische ondersteuner vanuit onze club en volle medewerking van de ambtenaar voor sport in de gemeente, Theo Schuyt was er enthousiasme. Burgemeester Nielen gooide zelfs de eerste bal voor een wedstrijd van een lager team. We hebben het over begin jaren zeventig. Bestuurlijk was er toen ook de o zo nuttige inbreng van vader Bosman. Rustig, observerend en ingrijpend als het vereist was. Bijvoorbeeld toen het toch te veel gevraagd was om op twee plaatsen (Heemskerk en Velsen) actief te zijn.

Theo Reitsma

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.