Brand (deel 7)

Een kantine met overzicht over vrijwel alle sporten zo was het op Watervliet geweest. In de fase met die boze buurman, na de eerste verhuizing, had Rooswijk een eigen houten gebouwtje aan de zijkant van het rechtsveld. Zonder kleedkamers maar wel een ruimte om na afloop wat na te praten en een consumptie te nemen. De inkoop werd los van de club geregeld door een echtpaar dat ook al op Watervliet de scepter zwaaide. In de nieuwe situatie voor VVB met een eigen gebouw en dus ook voor Rooswijk, maar dan wel zonder bemoeienis voor schenken, opruimen en schoonmaken. Er was vrijwel geen inventaris en nauwelijks voorraad. Ik heb er verder geen enkele herinnering aan, weet alleen dat het ineens op een nacht in de fik was gegaan. Secretaresse Gerda Poelman liet het me in de vroege uren van een  zondagmorgen weten. Het moet in de slotfase van het seizoen 1967 zijn geweest. Ik woonde inmiddels in Haarlem, Gerda dichterbij. Zij had de resten gezien. Niks over.

VVB had doortastende bestuurders.  Zwart voorzitter, De Looze secretaris en Meijer penningmeester, in het dagelijks leven  directeur van een bouwonderneming. Een nieuwe kantine werd gebouwd daar waar deze nu nog staat. Rooswijk trok er bij in. Man en vrouw Van Elst zwaaiden er vervolgens als nieuwelingen de scepter. Eens per jaar was er een meeting over de gang van zaken. Gerda luisterde dan naar het betoog van de penningmeester en zei “Dank je wel” en ging tevreden huiswaarts met de toezegging van een paar duizend guldens. Mijn reactie was altijd; “Zit er niet meer in?” Nou nee dus.

Bij een verandering in het overkoepelende bestuur van Kennemer Staten zoals de naam van de organisatie was, kreeg Rooswijk zelf de functie van penningmeester. Loek de Jong  met wie ik jaren bestuurde had steeds dezelfde boodschap als Meijer. Loek voegde er alleen aan toe; “Theo. Echt, er zit niet meer in.” Het was dus een goede deal met als achterliggende gedachte dat iedere vereniging moest kunnen blijven draaien.

Theo Reitsma

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.