Bob (deel 16)

Ik had het soms plagend gehoord of als gefluisterde kritiek vernomen: Theo vindt er niets aan. De charme van mannen die softbal spelen is inderdaad wat laat tot me doorgedrongen. Maar, vorig jaar liet ik me in de beperkte tijd dat ik in Nederland was toch echt vol enthousiasme bij een thuiswedstrijd zien. Ik gaf toe, er werd gesport dus met het venijn van willen winnen. Er werd flink geslagen, intensief verdedigd en dus ook met plezier gespeeld. Jelle legde me uit dat de ploeg voor de kwaliteit van de hitters misschien te laag was ingedeeld maar er was weinig keus, er is in Nederland nog maar een kleine competitie over. Ondertussen vlogen de ballen alle kanten op en liet  zich weer wreken dat de bosjes te dicht op het veld staan. De botsing tussen plantsoenendienst en sportaccommodatiebeheer is inderdaad overal merkbaar. Gelukkig werd er snel en goed gezocht. Het voordeel van een team met gezinnen als aanhang.

Overheersend was het beeld dat de Rooswijkse mannen een fijne wedstrijd speelden. Goed om als onderdeel bij de vereniging te hebben en uitgevoerd door leden die al jarenlang de geschiedenis van Rooswijk kleur geven en niet te beroerd zijn om ook eens de handen uit de mouwen te steken. 

Het moet begin jaren zeventig zijn geweest dat Loek de Jong het initiatief heeft genomen. Het werd geïntroduceerd door een Amerikaanse vriend van hem, Bob Hubenet. Als je wat in de archieven van de club bladert, kom je zelfs de uitnodiging voor een toernooi in Praag tegen. Ik ken niemand die me veel meer over die beginperiode kan vertellen. Hubenet verdween vrij snel naar het oosten van het land. Loek was in zijn Rooswijktijd gewoon druk met van alles, trok  van Nederland naar Curacao en verdween zo van de radar.

Inmiddels ben ik zelf over de streep getrokken. Er is zeker ruimte voor mannensoftbal en Ik neem aan dat de vrijdagavond weer de vaste tijd voor de thuiswedstrijden is. Om te noteren dus.

Theo Reitsma                          

Op 1 juli 2025 bestaat honk- en softbalvereniging Rooswijk tachtig jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum schrijft ons ere-lid Theo Reitsma tachtig stukjes over toen, over nu, over honkbal, over softbal, over Rooswijk. Lees alle delen op onze pagina 80over80.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.