Rooswijk maakt gebruik van de app Sportlinked. Met de app heb je altijd en overal inzicht in jouw wedstrijdschema, uitslagen en standen. Coaches kunnen gebruik maken van de app voor het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF). De app is gratis te downloaden op een smartphone of tablet.

Registratie app

 1. Om de Sportlinked app met het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) te kunnen gebruiken, moet je de volgende stappen doorlopen:
 2. Download de Sportlinked app vanuit de App Store (iOS) of Play Store (Android).
 3. Registreer je met behulp van je e-mailadres als gebruiker van de app. *
 4. Koppel je als gebruiker aan een bij de bond bekende persoon. Gebruik hiervoor je Sportlink-relatiecode. *
 5. Je bent nu klaar!

Gegevens

Voor de Sportlink app heb je het e-mailadres nodig waarmee je staat ingeschreven bij Rooswijk. Daarnaast heb je ook jouw lidnummer nodig. Deze gegevens vind je op de besloten ledenpagina van onze website.

Het DWF en scheidsrechters

Door middel van de app Sportlinked kunnen coaches voorafgaand aan de wedstrijd het digitale wedstrijdformulier invullen en sluit de scheidsrechter het DWF af door de uitslag van de wedstrijd in te voeren. Het is daarom van belang dat trainers, coaches en scheidsrechters zich vooraf goed voorbereiden op het werken met het DWF.

Met de komst van het DWF verandert er veel voor de scheidsrechters. In het proces van het DWF vormt de scheidsrechter namelijk dé centrale schakel.

 1. Voor aanvang van de wedstrijd: de scheidsrechter moet de door beide teams ingevulde spelersopgaven op het DWF checken én goedkeuren.
 2. Na afloop van de wedstrijd: de scheidsrechter moet het DWF afsluiten door de uitslag van de wedstrijd in te voeren.

Een scheidsrechter heeft op twee manieren toegang tot de app:

 1. Via de eigen smartphone of tablet óf
 2. Via de eigen gebruikersnaam en wachtwoord op de smartphone of tablet van iemand anders

(aanwezig op de accommodatie van de thuisspelende vereniging).
Via deze laatste methode is het belangrijk dat je je aanmeldgegevens kent en al eens hebt ingelogd bij Sportlinked!

LET OP: Mocht jij niet kunnen scheidsrechteren en jouw beurt ruilen met iemand anders, geef dit dan altijd door aan ons wedstrijdsecretariaat, zodat op tijd een nieuwe scheidsrechter gekoppeld kan worden aan een wedstrijd.
Mocht een scheidsrechter niet over een smartphone en/of toegang tot de Sportlinked app beschikken, dan kan de coach van de thuisspelende vereniging ook als tweede scheidsrechter bij de wedstrijd worden aangesteld. De wedstrijd kan door de scheidsrechter worden geleid en de formaliteiten rondom het DWF kunnen door de coach worden verzorgd.
Geef wel op tijd bij het wedstrijdsecretariaat aan dat je geen toegang hebt tot de app, zodat de coach in het DWF van de wedstrijd als tweede scheidsrechter kan worden aangesteld.

Het invullen van het DWF door coaches & scheidsrechter

Beide verenigingen moeten uiterlijk 20 minuten voor aanvang van de wedstrijd de spelersopgave in het digitale wedstrijdformulier invoeren. Deze spelersopgave moet bestaan uit:

 1. Basisspelers, waarbij per speler wordt aangegeven:
  • Plek in de slagvolgorde
  • Positie in het veld (De positie in het veld hoeft NIET te worden opgegeven, het mag wel)
 2. Wisselspeler(s) (indien van toepassing)
 3. Stafleden

Na afloop van de wedstrijd komen de coaches van de beide teams en de scheidsrechter bij elkaar om de wedstrijddetails in het digitale wedstrijdformulier in te vullen:

 1. Uitslag
 2. Wissels
 3. Strafzaken
 4. Status van de wedstrijd (bv uitgespeeld of gestaakt)
 5. Wedstrijdduur
 6. Aantal gespeelde innings
 7. Aanvullende opmerkingen (bv een ingediend protest).

De (plaat)scheidsrechter moet binnen 12 uur na afloop van de wedstrijd de wedstrijddetails definitief in het digitale wedstrijdformulier vastleggen.

Afgelaste wedstrijd

Bij het niet doorgaan van een wedstrijd moet het digitale wedstrijdformulier door de aangestelde (plaat)scheidsrechter onder opgave van de reden van het niet doorgaan worden ingevuld. De wedstrijdsecretaris van de thuisspelende vereniging kan het niet doorgaan van de wedstrijd ook via Sportlink Club invoeren.

Dubbelwedstrijden

Bij een dubbelwedstrijd moeten beide verenigingen voor aanvang van de tweede wedstrijd de spelersopgave in het digitale wedstrijdformulier van de tweede wedstrijd invoeren. Bij een dubbelwedstrijd is het toegestaan de wedstrijddetails van beide wedstrijden na afloop van de tweede wedstrijd in het digitale wedstrijdformulier in te vullen.

Meer informatie over de app via de website van de KNBSB.